Werk & Inkomen

Het stappenplan tot succes bij het vinden van een baan!

Leerwerkstraat


Lukt het jou al een tijd lang geen werk te krijgen? Je solliciteert wel maar krijgt steeds een afwijzing of hoort helemaal niets meer? Dan is het tijd om stil te staan bij wat je nu echt wil en hoe je daar komt. Het is ook handig om te weten wat je kwaliteiten zijn en waar je moeite mee hebt. Kortom… een grondige onderhoudsbeurt!

De Leerwerkstraat is een traject dat bestaat uit verschillende stappen.

  • Tijdens de zoekperiode ga je zelf aan de slag. Je krijgt een strippenkaart met allerlei activiteiten die je kunt doen. Daarnaast volg je op het Jongerenloket een workshop solliciteren en CV maken.
  • Op het intakegesprek leren we elkaar beter kennen en stellen we vragen over jouw huisvesting, financiën, ambities etc zodat we een goed beeld hebben van jou en een traject in kunnen zetten.
  • In een trainingsgroep met nog 8 á 10 andere jongeren leer je meer over jezelf waar je goed in bent, wat je ambities zijn en op welke manier je daar komt.
  • Een jobhunter loopt mee met het traject en legt het laatste puzzelstukje naar werk!

De Leerwerkstraat is een methodiek om Jongeren tot 27 jaar die een Participatiewet uitkering ontvangen te begeleiden naar school en/of werk.

Jongeren die geen uitkering ontvangen zijn ook welkom en kunnen gebruik maken van de training!

Leerwerkstraat Plus


Kom jij van de Praktijkschool of het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en/of ben je door het UWV verwezen naar de gemeente Zaanstad voor hulp, dan kunnen wij je wellicht helpen met het vinden van een passende baan. Wil je een afspraak maken, dat kan!

Wij nodigen je vervolgens uit op het Jongerenloket, deze afspraak duurt ongeveer een uur en daarin gaan we kijken wat je wilt en wat je mogelijkheden zijn. Wat voor werk wil je doen? Hoeveel uur kan je werken? Heb jij iets wat je echt niet kan of wat je juist heel goed kan? Moet de werkgever ergens rekening mee houden? Etc.

  • Op aanvraag kan  de Toekomstclub worden georganiseerd. Dan ga je aan de slag met: - uitzoeken wie je bent, wat je wil en kan - maken van een beroepsinteressetest - sollicitatiegesprekken oefenen en een cv maken - leren omgaan met stress

Daarnaast krijg je hulp van een Jobhunter. De Jobhunter gaat samen met jou hard aan de slag met het zoeken van vacatures en het regelen van sollicitatiegesprekken. Ook kan zij bellen met werkgevers en met je mee op sollicitatiegesprek.

Heb je een baan gevonden dan kun je een jobcoach krijgen die jouw op je werkplek gaat begeleiden en al jouw vragen kan beantwoorden. Daarnaast hou je ook contact met jouw casemanager van de gemeente als je dat wil.

Jobhunter


Jouw casemanager kan jou aanmelden bij de Jobhunter. Gezamenlijk kunnen jullie zo op zoek naar een passende baan.Het stappenplan tot succes bij het vinden van een baan                                 


Stap 1: Vacature vinden

Op veel verschillende sites kun je zoeken naar vacatures. Het is nog een hele klus om een vacature te vinden die bij je past. Op www.werk.nl vind je alle vacatures van het Werkplein. Je kunt contact opnemen met het Werkplein voor meer informatie en werkbemiddeling. Ook uitzendbureaus bemiddelen in werk. Niet alleen voor bijbanen, maar ook voor voltijd banen. Verder kun je een open sollicitatie schrijven naar bedrijven en/of organisaties die je  aanspreken.

Voor een leerwerkplek kun je kijken op www.stagemarkt.nl. Hier vind je alle  erkende leerbedrijven in de regio. 

Stap 2: Sollicitatiebrief en CV

Het maken van een sollicitatiebrief en het opstellen van een goede CV is een kunst op zich. Het Jongerenloket kan over je schouder meekijken en heeft voorbeelden van brieven en CV’s. Ook geven wij op dit gebied workshops en extra begeleiding. Een goede voorbereiding  is het halve werk!

 Stap 3: Rechten en plichten                                               

Het aannemen van een baan is ook het aangaan van een contract. Zorg dat het contract duidelijk voor je is, voordat je het ondertekent. Het Jongerenloket kan je hier informatie over geven.
Het stappenplan om  jezelf zo goed mogelijk te presenteren bij het zoeken naar werk  


Stap 1: Volg de workshops

Lukt het niet om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Wil je op weg naar de volgende stap en loop je vast? Voor iedereen die behoefte heeft aan training op het gebied van het maken van een goede CV en het schrijven van een gemotiveerde sollicitatiebrief bieden wij leerzame workshops aan.

Stap 2: Intakegesprek

Samen met een medewerker van het Jongerenloket maak je een plan van aanpak. Waar loop je tegen aan? Waar heb je behoefte aan? Moeten we nog ergens rekening mee houden? Bespreek dit tijdens het intakegesprek.

 Stap 3: Volg de groepstrainingen

In een groep van ongeveer 10 jongeren ga je samen met een begeleider op zoek naar jouw talenten. Waar ben je goed in? Wat zijn jouw doelen? En hoe ga je deze doelen bereiken?

 Stap 4: Aan de slag

Mogelijk heb je inmiddels een baan gevonden en ga je aan de slag. Mocht je na 2 maanden nog geen werk hebben gevonden, dan ga je in samenwerking met een jobhunter en medewerkers van het Jongerenloket aan de slag om jouw doelen te bereiken.

Handige websites voor het vinden van een baan                                                                  


 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring