Het stappenplan tot succes bij het vinden van een baan!
Lukt het jou al een tijd lang geen werk te krijgen? Je solliciteert wel maar krijgt steeds een afwijzing of hoort helemaal niets meer? Dan is het tijd om stil te staan bij wat je nu echt wil en hoe je daar komt. Het is ook handig om te weten wat je kwaliteiten zijn en waar je moeite mee hebt. Kortom… een grondige onderhoudsbeurt!
De Leerwerkstraat is een traject dat bestaat uit verschillende stappen.
De Leerwerkstraat is een methodiek om Jongeren tot 27 jaar die een Participatiewet uitkering ontvangen te begeleiden naar school en/of werk.
Jongeren die geen uitkering ontvangen zijn ook welkom en kunnen gebruik maken van de training!
Kom jij van de Praktijkschool of het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en/of ben je door het UWV verwezen naar de gemeente Zaanstad voor hulp, dan kunnen wij je wellicht helpen met het vinden van een passende baan. Wil je een afspraak maken, dat kan!
Wij nodigen je vervolgens uit op het Jongerenloket, deze afspraak duurt ongeveer een uur en daarin gaan we kijken wat je wilt en wat je mogelijkheden zijn. Wat voor werk wil je doen? Hoeveel uur kan je werken? Heb jij iets wat je echt niet kan of wat je juist heel goed kan? Moet de werkgever ergens rekening mee houden? Etc.
Daarnaast krijg je hulp van een Jobhunter. De Jobhunter gaat samen met jou hard aan de slag met het zoeken van vacatures en het regelen van sollicitatiegesprekken. Ook kan zij bellen met werkgevers en met je mee op sollicitatiegesprek.
Heb je een baan gevonden dan kun je een jobcoach krijgen die jouw op je werkplek gaat begeleiden en al jouw vragen kan beantwoorden. Daarnaast hou je ook contact met jouw casemanager van de gemeente als je dat wil.
Jouw casemanager kan jou aanmelden bij de Jobhunter. Gezamenlijk kunnen jullie zo op zoek naar een passende baan.
Stap 1: Vacature vinden
Op veel verschillende sites kun je zoeken naar vacatures. Het is nog een hele klus om een vacature te vinden die bij je past. Op www.werk.nl vind je alle vacatures van het Werkplein. Je kunt contact opnemen met het Werkplein voor meer informatie en werkbemiddeling. Ook uitzendbureaus bemiddelen in werk. Niet alleen voor bijbanen, maar ook voor voltijd banen. Verder kun je een open sollicitatie schrijven naar bedrijven en/of organisaties die je aanspreken.
Voor een leerwerkplek kun je kijken op www.stagemarkt.nl. Hier vind je alle erkende leerbedrijven in de regio.
Stap 2: Sollicitatiebrief en CV
Het maken van een sollicitatiebrief en het opstellen van een goede CV is een kunst op zich. Het Jongerenloket kan over je schouder meekijken en heeft voorbeelden van brieven en CV’s. Ook geven wij op dit gebied workshops en extra begeleiding. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Stap 3: Rechten en plichten
Het aannemen van een baan is ook het aangaan van een contract. Zorg dat het contract duidelijk voor je is, voordat je het ondertekent. Het Jongerenloket kan je hier informatie over geven.
Stap 1: Volg de workshops
Lukt het niet om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Wil je op weg naar de volgende stap en loop je vast? Voor iedereen die behoefte heeft aan training op het gebied van het maken van een goede CV en het schrijven van een gemotiveerde sollicitatiebrief bieden wij leerzame workshops aan.
Stap 2: Intakegesprek
Samen met een medewerker van het Jongerenloket maak je een plan van aanpak. Waar loop je tegen aan? Waar heb je behoefte aan? Moeten we nog ergens rekening mee houden? Bespreek dit tijdens het intakegesprek.
Stap 3: Volg de groepstrainingen
In een groep van ongeveer 10 jongeren ga je samen met een begeleider op zoek naar jouw talenten. Waar ben je goed in? Wat zijn jouw doelen? En hoe ga je deze doelen bereiken?
Stap 4: Aan de slag
Mogelijk heb je inmiddels een baan gevonden en ga je aan de slag. Mocht je na 2 maanden nog geen werk hebben gevonden, dan ga je in samenwerking met een jobhunter en medewerkers van het Jongerenloket aan de slag om jouw doelen te bereiken.