Scholing en/of studiekeuze

Het stappenplan tot succes bij het maken van een studiekeuze en het vinden van een school.

 

Doorstroompunt / Jongerenzaken 18+                                   


Je valt onder Doorstroompunt (voorheen RMC) wanneer je tussen de 18 en 23 jaar oud bent en nog geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie is een HAVO/VWO of minimaal een MBO niveau 2 diploma.

Jouw school heeft de plicht om verzuim te melden wanneer je regelmatig afwezig bent. Bij verzuim nodigen we je uit om te praten over het verzuim. En bij uitval nodigen wij jou uit om te praten over school- en/of werktrajecten.

Samen met de Doorstroomcoach ga je jouw kwaliteiten en talenten ontdekken. Welke opleiding past bij mij? Is werken en leren een optie voor mij? Of kan ik toch maar beter gaan werken?

Het stappenplan tot het vinden van de juiste studie


Stap 1: Oriënteren

Welke   opleiding bij je past, kun je baseren op twee dingen: wat je leuk  vindt  en  wat je kwaliteiten zijn. Hier kun je op verschillende  manieren  achter komen. Je kunt een adviesgesprek aanvragen, een  beroepentest  doen, of een oriëntatietraject doorlopen. 

Stap 2: Op welke manier?

Vraag   advies aan het Jongerenloket op welke manier je het beste kunt  oriënteren. Met jou kijken we naar wat er voor jou nodig en haalbaar is.  Welke opleidingen zijn er, en waar?  Wat is het toekomstperspectief met  een opleiding?

 Stap 3: En dan?

Als  je weet welke studierichting je op wilt, dan zijn de volgende acties  het vinden van de juiste opleiding en school: een opleiding op jouw niveau en een school die bij je past. Vanuit het Jongerenloket geven we  op dit gebied gepast advies en/of coaching.


Het stappenplan tot succes bij het vinden van een school


Stap 1: Welk niveau?

Binnen het MBO onderwijs zijn er 4 verschillende niveaus. Je startniveau heeft te maken met je vooropleiding.

Stap 2: BOL of BBL

Kies   je voor BOL (5 dagen naar school)  of kies je voor BBL (4 dagen werken   en  1 dag naar school)? Een BBL opleiding is voor jongeren met een   leerwerkplek. Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl of vraag  het Jongerenloket voor openstaande vacatures en handige tips.

Stap 3: Welke school?

Naar   welke opleiding je ook gaat, het is belangrijk kritisch te zijn over  je  schoolkeuze. Ga daarom naar de verschillende open dagen. Op die  manier  kun je kijken waar de opleiding wordt aangeboden. Ook ervaar je  al een  beetje de sfeer op school. 

Stap 4: Financiën

Studeren kost geld. Als je 18 jaar, of ouder bent kunt je studiefinanciering aanvragen via www.duo.nl.   Voor MBO niveau 1-2 is dit een gift. Voor MBO niveau 3-4 is dit een   prestatiebeurs. Dit betekent dat als je zonder diploma de school  verlaat  je basis en aanvullende beurs wordt omgezet in een lening.

Als   je vaste lasten hebt elke maand is het belangrijk om van tevoren te   kijken naar het financiële plaatje. Op die manier kom je tijdens je   studie niet voor verassingen te staan en kun je je volledig richten op   het behalen van een diploma.

Handige websites





















Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring